Dirk Jan Buter's Aspiring Innovators Magazine

Vergeet de hemel, upload naar de cloud!

Ruil het idee van de hemel in voor iets veel verleidelijkers: de cloud! Stel je voor dat je je geen zorgen hoeft te maken over de hemel of de hel, maar in plaats daarvan je hersenen kunt uploaden naar een verbazingwekkende digitale wereld. Stel je een plek voor waar je alles kunt doen, voor altijd kunt ontdekken, creëren en ervaren, zonder enige beperking. Klinkt dit interessant? Bereid je voor op dit fantasierijke leven en duik in het ultieme virtuele avontuur.

Wat is mind uploading?

Laten we eerst het concept van het 'mind uploading' uitleggen. Dit is een fascinerend proces waarbij wetenschappers elk deel van de hersenen scannen en er een zeer gedetailleerde digitale kopie van maken. Dit digitale brein bevat alle herinneringen, denkprocessen en persoonlijkheid van je oorspronkelijke zelf!

Hoe ver zijn we?

Hoewel we er nog niet zijn, boeken wetenschappers aanzienlijke vooruitgang. Het Human Connectome Project, een omvangrijk project gericht op het in kaart brengen van alle verbindingen in het menselijk brein, is hiervan een bewijs. Hoewel het doel van het Human Connectome Project niet 'mind uploading' is, biedt het wel waardevolle inzichten in het begrijpen van deze hersenverbindingen, wat ons hoop geeft voor de toekomst.

De huidige ontwikkelingen met intelligente algoritmen, zoals 'machine learning' en kunstmatige intelligentie, kunnen ons helpen hersenscans te maken. Deze scans leveren enorme hoeveelheden gegevens op, een enorme klus om te verwerken en te analyseren. AI helpt ons de complexe gegevens van hersenscans te begrijpen. Dankzij deze technieken kunnen we patronen en verbanden ontdekken die we anders zouden missen.

Wetenschappers van de Carbon Copies Foundation doen onderzoek naar 'mind uploading'. Met hun project BrainGenix werken ze aan een beter begrip van de hersenen en willen ze een doorbraak bereiken in het begrijpen hoe onze hersenen werken voor hersenemulatie.

Wat zijn de uitdagingen?

Het realiseren van dit idee vergt werk. Een van de grootste uitdagingen is het nauwkeurig scannen van de hersenen en het vertalen van die scans naar een digitale kopie die correct functioneert. Momenteel zijn de meest nauwkeurige manieren om de hersenen te scannen behoorlijk intensief.

Wetenschappers snijden de hersenen in dunne plakjes en bestuderen ze met een elektronenmicroscoop. Hoewel deze techniek enorm veel details oplevert, is het uiteraard niet mogelijk deze op levende mensen toe te passen.

We hebben echt een methode nodig die net zo gedetailleerd is, maar minder ingrijpend. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van MRI-scanners en andere hersenkijktechnieken zouden een oplossing kunnen bieden. Deze technologieën moeten echter nog verder worden verfijnd voordat ze een instrument kunnen worden.

Hoewel we verschillende hersendelen kunnen identificeren en begrijpen hoe ze werken, blijft het in kaart brengen van de hele hersenen een voortdurende uitdaging.

Wat weten we over onze hersenen?

Het functioneren van onze hersenen is een zeer complex proces dat mogelijk wordt gemaakt door de samenwerking van talloze hersencellen die communiceren via elektrische en chemische signalen. Hoewel de hersenen niet bepaald op een computernetwerk lijken, zijn er wel enkele overeenkomsten, zoals de uitwisseling van informatie tussen verschillende hersengebieden, die elk gespecialiseerde functies uitvoeren en informatie op verschillende manieren verwerken en opslaan.

Ons geheugen bestaat uit verschillende componenten: kortetermijn-, middellangetermijn- en langetermijngeheugen. Dit geheugen wordt voortdurend gefilterd en aangepast om informatie effectief te sorteren en op te slaan. Een spannend aspect van onze hersenen is het onderbewustzijn, dat voortdurend actief is, zelfs tijdens bewuste handelingen. Dit heeft invloed op ons gedrag.

Bewustzijn zelf blijft een mysterie, maar lijkt verband te houden met gammagolven, die een rol spelen bij het synchroniseren van hersenactiviteit, net als een klok in een computer die ervoor zorgt dat processen in de juiste volgorde plaatsvinden. Geheugenopslag gebeurt niet op één vaste locatie, maar wordt verspreid over neurale netwerken, zodat informatie flexibel en geïntegreerd wordt opgeslagen.

Toekomstige dromen

Ben je benieuwd naar een voorproefje van deze spannende toekomst? Bekijk de serie 'Upload' op Amazon Prime Video. Het verhaal volgt Nathan, van wie zijn hersenen na een plotseling ongeluk worden geüpload naar een luxueus virtueel hiernamaals. Daar ontmoet hij nieuwe vrienden en begint een nieuw soort leven dat alleen mogelijk is in deze fantastische digitale wereld.

Nu komt het leuke: stel je voor dat je je eigen hemelse digitale wereld kunt creëren! Stel je voor dat je van de natuur houdt en ervan droomt in een vredig bos te wonen. Of ben je meer geïnteresseerd in futuristische steden met vliegende auto's en neonlichten? De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt zelfs je eigen wereld creëren en vrienden uitnodigen om met je mee te doen.

In dit digitale universum kun je alles doen wat je maar kunt bedenken. Wil je verborgen grotten verkennen? Grote kastelen bouwen? Vliegen door de lucht? Alles is mogelijk. Bovendien hoeft je je geen zorgen te maken over veroudering of ziektes. Het is alsof je in een videogame leeft, maar dan voor altijd!

Hulp gevraagd!

Wetenschappers willen computers gebruiken om de hersenen beter te begrijpen en te imiteren. Hoewel we veel gegevens over de hersenen hebben, is het nog steeds moeilijk om deze ingewikkelde netwerken nauwkeurig na te bootsen.

De Whole-Brain Emulation Challenge, georganiseerd door Carbon Copies, wil hier verandering in brengen. Het vertalen scans van het menselijk brein naar goed functionerende virtuele neuronen, is de uitdaging. Op deze manier kunnen wetenschappers betere modellen van ons brein maken.

Door deel te nemen aan deze spannende uitdaging help je wetenschappers virtuele hersenen te bouwen en nieuwe dingen te ontdekken over hoe onze hersenen werken. Je kan je registreren via de BrainGenix-website.

Ethische overwegingen

Naast het rooskleurige verhaal moeten we het ook hebben over ethiek. Het idee van ‘mind uploading’ roept veel vragen op. Wie bezit de rechten op een geüploade brein? Wat betekent het voor iemands identiteit en authenticiteit? Hoe kunnen we de privacy van geüploade brein garanderen? Deze vragen vereisen uitgebreide discussie en maatschappelijke overeenstemming voordat het uploaden van gedachten werkelijkheid kan worden. De beslissingen die we nu nemen zullen de toekomst van deze technologie bepalen en we moeten ze met zorg en overweging benaderen.

Tot slot

Hoewel er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in de neurowetenschappen en de computerwetenschappen, bevinden we ons nog steeds in de beginfase van het werkelijkheid maken van 'mind uploading'. De vraag is of het daadwerkelijk zal lukken. Aan de positieve kant schatten experts dat het tientallen jaren, zo niet veel langer, kan duren voordat deze technologie volledig ontwikkeld en betrouwbaar is. Er blijven belangrijke mijlpalen bestaan, zoals de ontwikkeling van niet-invasieve en nauwkeurige scantechnieken en het correct vertalen en begrijpen van het menselijk brein. Er is nog genoeg werk aan de winkel!

Ook de wetenschap kan jouw hulp gebruiken! Jouw deelname is cruciaal voor een beter begrip van de hersenen en om mensen bewust te maken van de mogelijke toepassingen van volledige hersenemulatie en 'mind uploading'. Hoe meer mensen ervan weten, hoe gemakkelijker het zal zijn om het verder te ontwikkelen door deze nieuw ontwikkelde techniek te ondersteunen en te begrijpen.

Terug naar het idee van de hemel. Waarom besluit je niet over jouw eigen hiernamaals als je kan uitkijken op een toekomst vol onbeperkt plezier en eindeloze mogelijkheden? De cloud komt eraan en nodigt je uit om je perfecte wereld te ontwerpen en het meest ongelooflijke avontuur van allemaal te beginnen... Als de tijd daar is, zullen er veel nieuwe werelden zijn om te ontdekken.