Dirk Jan Buter's Aspiring Innovators Magazine

Hoe je de grenzen van het leven kunt overwinnen

We ervaren allemaal grenzen in het leven. Of het nu gaat om financiële, emotionele of fysieke grenzen. Om die grenzen te overwinnen is vaak vastberadenheid en veel moed nodig. Wil je het maximale uit jezelf halen, dan moet je veel oefenen en trainen.

Nieuwe uitdaging

Bijvoorbeeld kan je je grenzen verleggen door een nieuwe taal te leren, door je kennis van een vakgebied te verdiepen, door een verre reis te maken, door een nieuwe hobby op te pakken of door een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Welke beperking en of grenzen loop jij tegenaan en zou je aan willen werken? Welke uitdagingen spreek je met jezelf af om je grenzen te verleggen? Tot waar ga jij? Tot hoe ver kom jij?

Grenzen verleggen

Als je uit je comfortzone stapt, voelt dit ongemakkelijk of krijg je er juist energie van. Ik heb een keer ergens in een boek gelezen dat je elke dag een ding moet doen dat je eng vind om zo je grenzen te verleggen. In de praktijk blijkt dit inderdaad goed te werken, al krijg je er wel snel meer grijze haren bij.

Bijvoorbeeld toen ik klein was, was ik heel verlegen, vond ik presentaties spannend en wilde ik nooit spreekbeurten doen. Daarom begon ik met presentaties te oefenen totdat ik de moed had om ze vervolgens te geven.

Stappenplan

Een stappenplan kan ook hiervoor helpen. Stap je voor stapje op weg naar jouw doel Zoals hieronder als tip voor jouzelf om te groeien in jouw ontwikkeling. Zet 'em op, je kan het!

  1. Leer eerst de beperkingen die je wilt verleggen. Zoek die beperking vaak op en ga het onderzoeken bij jezelf.
  2. Maak doelen die je wilt bereiken. Als je competitief bent zou je er ook een wedstrijd van kunnen maken.
  3. Geduld is een sleutel tot succes. Niet alles hoeft direct en alle goede dingen komen langzaam. Houd vol en laat je niet van de wijs brengen.
  4. Zorg dat mensen achter je staan en zorg ervoor dat je een goed netwerk opbouwt. Deze mensen heb je juist nodig als het tegen zit.
  5. Jij kan het en geloof in jezelf. Geef niet op als je tegenslagen ervaart. Het is heel makkelijk om op te geven, terwijl er veel moed voor nodig is om door te gaan.

Door dit stappenplan te volgen kom je dichter bij je doel om je grenzen te verleggen. En als je lang genoeg volhoud kom je er zeker wel! Veel succes en geduld!