Dirk Jan Buter's Aspiring Innovators Magazine

Gezonde voornemens: Een nieuw jaar, een nieuwe jij

Persoonlijk was 2023 een jaar vol veranderingen. Het was een leerzaam jaar en ik heb een aantal dingen geleerd die ik wil inzetten voor mijn goede voornemens.

Op een meetup over biohacking leerde ik dat ontstekingen een sluipmoordenaar voor het menselijk lichaam zijn. Ik ben daarna op onderzoek gegaan om mijn gezondheid te verbeteren. Nu was ik dat al langer van plan, omdat ik ruim 100 kg weeg en zo oud mogelijk wil worden. Kortom, mijn Body Mass Index (BMI) is te hoog en mijn gezondheid kan veel beter.

Wat ik leerde is dat ontstekingen schadelijk zijn, zoals ook een hoog cholesterol schadelijk kan zijn en dat het kan leiden tot gezondheidsproblemen. Een ontsteking is een natuurlijke reactie op een verwonding of ziekte. In chronische ontstekingen sluipt een gevaar van het ontwikkelen van ziektes of zelfs het vroegtijdig overlijden.

Om ontstekingen te verminderen is het belangrijk om rekening te houden met een gezondere levensstijl en eetgewoonten. En voor 2024 wil ik mij houden aan de volgende 7 veranderingen aan mijn levensstijl:

  1. Voeding: Het eten van meer fruit en groente, peulvruchten en volle granen. Het eten van gezonde vetten zoals olijfolie, avocado's en noten.

  2. Het vermijden van suiker: Ik probeer door de dag alles waar geraffineerde koolhydraten in zitten te vermijden. Zoals koekjes, donuts, wit brood en wafels enz.

  3. Zo min mogelijk transvetten en bewerkte voedingsmiddelen. Zoals margarine, gefrituurd voedsel en verwerkte snacks, zoals: koekjes, gebak en chips enz.

  4. Geen alcohol: Ik dronk al bijna geen alcohol en nu dus helemaal niet meer. Het drinken van alcoholische dranken is kankerverwekkend en dus niet goed.

  5. Sporten: Dit is niet zo mijn ding. Toch wilde ik 3 keer per week een wandeling maken van een uur. In de praktijk vind ik dit lastig vol te houden, toch ga ik mij er toe dwingen omdat dit zo belangrijk is.

  6. Stress: Het omgaan met stress lukt mij al heel goed, toch zet ik het er nog even bij, omdat ik het heel belangrijk vind. Stap één is je stress herkennen en dan ben je al op de helft. Je kunt om stress te verminderen ontspanningsoefeningen doen, een bepaalde situatie uit de weg gaan of er met je gedachten even afstand van nemen. Het relativeren van een veroorzaker van stress is ook iets dat goed helpt. Chronische stress kan je heel ziek maken, dus stressmanagement is een hele goede vaardigheid om te leren.

  7. Structuur en voldoende slaap: Structuur en voldoende slaap houden je immuunsysteem op peil, zorgen dat je fit bent overdag en helpen je om goed te slapen. Als je moeite hebt met het houden aan een vaste structuur, is het goed om een externe verplichting te creëren of een alarm te zetten wanneer het tijd is om te gaan slapen, weet ik uit ervaring.

Ik hoop mijn gezondheid te verbeteren door een voedzaam dieet, het vermijden van suiker en transvetten, het beheersen van stress, een regelmatige structuur, voldoende slaap en voldoende lichaamsbeweging. Deze veranderingen zijn misschien niet erg ingrijpend. Toch hoop ik dat het helpt om mijn overgewicht en gezondheid op een beter niveau te krijgen. Op deze manier kunnen soms onzichtbare ontstekingen worden verminderd. Naast deze veranderingen wil ik mijn DNA laten controleren op mutaties en gevoelige factoren voor mogelijke ziektes. Ik wil dit weten omdat ik hierdoor maatregelen kan nemen met betrekking tot mijn gezondheid om mijn kansen op een langer en gezonder leven te vergroten.