Dirk Jan Buter's
Aspiring Innovators Magazine

donderdag 4 april 2024

AI is overal en ook zet het de radiowereld op zijn kop

De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan echt heel snel, ook in de radiowereld. Toen OpenAI kwam met het revolutionaire ChatGPT, en voor je het wist was daar de DJ, vervangen door een vriendelijke AI-stem. En de eerste Nederlander die deze trend volgt is Stephan Verrips, die als ware pionier de DJ van zijn radiostation laat vervangen door AI. Maar wacht, wacht, wacht, Jeffrey Wirtz doet het nog beter met HDFM, een station dat volledig wordt bestuurd door AI. Niet alleen de DJ, maar ook de muziek wordt niet meer door mensen gemaakt.

Auteursrechten

Blijkbaar is het een dingetje, het is lastig en vooral duur om echte muziek te draaien vanwege auteursrechten. Het starten van een hobbyradiostation kost je een fortuin en dan moet je ook maandelijks veel geld betalen aan Buma/Stemra en Sena, legt Stephan uit. Dat geld wordt vervolgens verdeeld onder de artiesten. Dirk Jan knikt instemmend en vult aan: "En die radiostations betalen die artiesten en muziekschrijvers al, dus waarom ook reclame maken voor hun muziek?" Het is gewoon achteruit, man.

Maar met AI vermijd je al die kosten, want de content is uiteraard niet door mensen gemaakt. Een mooie win-winsituatie. Jeffrey van HDFM begreep dit als geen ander en was de eerste in Nederland die deze techniek toepaste. Hij heeft zelfs nepnieuws uitgevonden om het nieuws op zijn kanaal te brengen. Zelfs grappig om naar te luisteren, echt slim.

Radio automatisering

Stephan Verrips, een softwaremeesterbrein, werkte samen met Marius Dima van AIRadio.Host, een dienst die kunstmatige intelligentie als DJ gebruikt. Stephan was de eerste in Nederland die deze technologie implementeerde. Met handige software genaamd LinuxRadio.Tools zorgt hij ervoor dat radiostations zonder veel moeite kunnen overstappen op geautomatiseerde radio, met of zonder AI.

Kwaliteit

De komst van AI in de radiowereld roept uiteraard een aantal vragen op. Zullen luisteraars AI-muziek net zo waarderen als muziek gemaakt door echte mensen? En is de kwaliteit net zo goed? En kun jij binnenkort geen hit meer scoren zonder AI-nummers?

Het is echt een gamechanger, die AI in de radiowereld. Het opent deuren naar nieuwe vormen van radio en muziek en de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar natuurlijk zijn er ook zorgen.

Grotere rol AI

Toch is het belangrijk om open van geest te blijven. De realiteit is dat AI slimmer en creatiever wordt. Jeffrey zei het al, Skyradio wordt niet meer volledig bemand door mensen, en ook andere radiostations maken gebruik van bepaalde vormen van automatisering. Het is de tijd dat AI een grotere rol gaat spelen in de muziek- en radiowereld.

Emoties is mensenwerk

Maar laten we niet vergeten dat menselijke emotie en creativiteit nog steeds een hoofdrol spelen in muziek en radio. Kunstmatige intelligentie kan ons helpen, maar uiteindelijk zijn het nog steeds de mensen die de passie en emotie in muziek en radio brengen. Laten we AI niet zien als een bedreiging of vervanging, maar eerder als een instrument om de radiowereld te verbeteren en te innoveren. Samen kunnen mens en AI de perfecte combinatie vormen voor de toekomst van radio. De komst van kunstmatige intelligentie in de radiowereld is misschien onvermijdelijk, maar samen kunnen we ervoor zorgen dat dit een positieve en opwindende verandering wordt. Eigenlijk best wel cool, toch?

AI Muziek

Dit voorbeeld laat duidelijk zien hoe snel de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie plaatsvinden. Luister naar het volgende geluidsfragment.

Comment

Doe mee en reageer op dit artikel via onze Discord (1) of via onze Facebook (2) of LinkedIn (3) groepen!

Volgende

Inhoudsopgave

Vergroot je kennis met onze voordelige abonnementen!

Word lid en krijg toegang tot het volledige archief, bonuscontent, digitale kopie van elk nummer en/ of een papieren versie per post, een uitgebreidere collectie artikelen en/ of video's over technologie voor persoonlijke ontwikkeling. Kies één van de abonnementen die het beste bij jouw situatie past.

Contactpersoon & Advertentieverkoop: Dirk Jan (+31628860414)
Eindredactie: Dirk Jan
Redactie: Dirk Jan Lotte (AI) Of zie de bijschriften bij de artikelen.
Fotografie: Dirk Jan Lotte (AI) Of zie de bijschriften bij de foto's.