Ik was altijd erg onzeker, snel bang en zat niet lekker in mijn vel. Ik weet niet precies waar dat vandaan kwam. Ik denk dat het met karakter te maken heeft, maar ook met opvoeding. Mijn moeder is op jonge leeftijd overleden. Ik was toen 12 jaar, een leeftijd waarop je eigenlijk nog een moeder nodig hebt.

Ik ben dyslectisch en kon daardoor niet altijd goed meekomen op school, dus ik dacht dat ik dom was. Ik voelde me in ieder geval anders dan anderen.

Het is voor mij een heel proces geweest om me weer lekker in mijn vel te voelen, het is niet van de ene op de andere dag gebeurd. Door het lezen van zelfhulpboeken en vele succesvolle ervaringen voel ik me nu een stuk zekerder.

Als ik zo naar de samenleving kijk, ben ik niet de enige. Blijkbaar is het heel normaal om je niet goed in je vel te zitten. Ik zie bijvoorbeeld hoeveel gepest wordt op de school van mijn dochter. Kinderen die pesten doen dat vaak omdat ze zich zelf niet lekker voelen. Ze willen zich beter voelen en dat doen ze door andere kinderen te pesten. Hoe raar het ook klinkt, het geeft een goed gevoel om de ander neer te halen met perserijen.

Het is ook de samenleving en de groepscultuur die een rol spelen. Veel ouders gebruiken vaak angst om hun kinderen in toom te houden. Dat zie je ook in de samenleving, want als je je niet aan de regels houdt, word je gestraft. Zo zorgt de angst voor een boete ervoor dat je je aan de snelheidslimiet houdt. Angst heeft een negatieve bijwerking. Als je constant in angst leeft, zit je niet lekker in je vel.

Je hebt niet alles in je leven in de hand, het is een illusie om te denken dat je dat wel doet. Veel invloeden komen van buitenaf. Juist daarom vind ik dat wij als samenleving ook een verantwoordelijkheid hebben, door de samenleving beter te organiseren en te leiden. Ouders en leiders moeten worden opgeleid door angst als middel te vermijden. Leer ze middelen die ook zonder angst werken. Voorbeelden daarvan is met spelende wijs of de afleidingsmethode.

Spelende wijs is dat je alles oplost door met een vrolijke toon of een grapje weer de aandacht van je kind te trekken en daardoor beter gaat luisteren. De afleidingsmethode werkt door een onderwerp naar voren te brengen dat echt resoneert met je kind en daardoor vergeet dat zij of hij boos was.

En dat niet alleen, want als je ervoor zorgt dat je kind lekker in zijn of haar vel zit, kom je een heel eind. Het is een stukje opvoeding dat je aan je kind doorgeeft. Als je kind bijvoorbeeld vervelend en pesterig is, begin dan een serieus gesprek. Je kunt dit doen door te vragen en ook door te vragen met welk probleem je kind worstelt. Vaak weet een kind heel goed hoe het het probleem moet oplossen en is luisteren voldoende. Enige begeleiding is mogelijk om tot een oplossing te komen. Het is belangrijk dat je geen oplossing voorstelt, maar het kind zelf met een oplossing laat komen.

Ik heb het nu gehad over kinderen, maar voor volwassenen werkt het eigenlijk het zelfde. Zit je niet lekker in je vel, praat er over en ga een oplossing niet uit de weg. Op die manier doorbreek je de pestcyclus, want door pesten kom je niet lekker in de vel te zitten en ga je dat zelf weer afreageren door anderen te pesten.

dirkjan

I am a software developer and started with The New Internet, which is an expression of my view of the modern internet. It’s web hosting and an off-gird domain service and more. With programming I like to focus on audio and video applications, but also on video games, 3D, VR and virtual worlds.

I am 42 years old and married to Puja. We have a 5 year old daughter together. I have a broad interest and the topics I write about are about people, technology and the environment. I also vlog about my life.

View all posts

2 comments

Your email address will not be published.

 • Hallo Dirk Jan,
  Via contact met jou, op deze site terecht gekomen.
  Heb even snel deze site doorgenomen, daar het het al laat is, maar wil zeggen dat je verhaal heel herkenbaar is.
  én,…Goed bezig man !
  ( kom later terug hier voor alle info en wie weet kan ik e.o.a. bijdragen )

  M.vr.gr.

  Marco Wassink.